„Femei”, de Charles Bukowski

„Oamenii cei mai importanți sunt cei mai singuri.”

„Femei” a fost primul meu contact cu opera lui Charles Bukowski. Citisem nenumărate citate din operele sale, însă niciodată un roman întreg. Așa că am ales un titlu simplu, scurt, la obiect. Subiectul cărții avea să fie previzibil. Povești de dragoste ale alter egoului Henry Chinaski, suferințele acestuia, sentimentele neîmpărtășite, etc.

15 pagini banale care istoriseau un început de relație cu o anume Lydia Vance, unde ici-colo erau aruncate niscaiva gesturi sexuale inocente: o atingere accidentală, săruturi furate, etc. După care se întâmplă inevitabilul, iar o primă frază vulgară a scriitorului descătușează mintea îngustă a cititorului ce credea că ghicise deja subiectul romanului. Printre vaporii de alcool și nopțile pierdute, Lydia Vance și Henry Chinaski dezvoltă o legătură toxică și scena prinde rădăcinile decadente de secol XVIII. Gelozia, perversiunile, iubirea, obișnuința, nebunia pictează un tablou al unei relații ce pare nesănătoase în ochii îndoctrinați de „normalitate” ai societății existente.

„Cred că meriți puțină dragoste, a zis ea. Te-am visat. Ți-am deschis pieptul ca pe un dulăpior. Avea ușițe și, când le-am deschis, am văzut tot felul de lucruri catifelate în interiorul tău – ursuleți mici și animăluțe lînoase, tot felul de lucrușoare de-astea drăguțe. Apoi am mai avut un vis cu un alt bărbat. A venit spre mine și mi-a întins niște foi de hîrtie. Era scriitor. Am luat foile și m-am uitat la ele. Aveau cancer. Scrisul lui avea cancer. Eu cred în visele mele. Meriți puțină dragoste.”

Eu am considerat acest fragment drept o alegorie, o deslușire a întregului caracter al romanului, o înțelegere a sufletului poetului Henry Chinaski. O îmbinare a magiei și a îngrozitorului. Un roman ale cărui pagini șochează și provoacă la o acceptare a realității autorului, o realitate pe care cu toții o trăim, dar pe care puțini o acceptăm.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/afterglow-art-backlit-bokeh-556665/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s