Acționează cu precizie The Mechanic

„Interesting. When he’s cornered, he answers questions with questions.”

Auzind prima oară titlul acestui film, acțiunea deja plasează telespectatorul într-un garaj auto unde un tânăr încearcă să-și depășească umila poziție de mecanic prin forțele proprii. I-am expus această idee tatălui meu și, ca de fiecare dată, el a zâmbit blând și mi-a propus să urmăresc atentă acest film.

Un fundal gol, de unde se ivește figura lui Charles Bronson. Fiind unul dintre actorii preferați ai tatălui meu, am presupus că de aceea a insistat atât de mult cu acest film. M-am gândit în sinea mea că nu va fi atât de rău, chiar dacă întreaga acțiune va avea loc într-un garaj auto.

În straie modeste, cu veșnicul păr dezordonat, Charles Bronson se îndreaptă cu grijă printre mașinile din trafic, către un apartament umil. Aruncă geamantanul greu pe pat, istovit după o nouă zi de muncă. Exact ce anticipasem. Însă, în momentul în care din geamantan se ivește un aparat foto al anilor ’70 cu un obiectiv masiv, iar actorul studiază atent un apartament din blocul de vis-a-vis, concepția a început să mi se schimbe. Oare ce caută? Este apartamentul unei persoane iubite? Oare caută răzbunare? Mișcările îi sunt precise, calculate, gândite în prealabil.

Cadrul se mută brusc, iar acum actorul principal se află în cu totul alt mediu, cugetând atent cu un panou de notițe și fotografii în față. Brusc, ideea obișnuită de mecanic capătă un alt sens în mintea mea, iar filmul devine din ce în ce mai captivant.

Numărul victimelor crește, precizia mișcărilor se dezvoltă, iar misiunile sunt îndeplinite în moduri din cele mai inventive. Niciodată nu ucide într-un mod banal. Întregul plan este construit într-o manieră încurcată și inteligentă. Nu reușești să-i descoperi modul în care acționează decât atunci când victima deja a pierdut jocul. Acționează cu tact, „rezolvă” victima eficient, ca un mecanic auto.

„Orice naș își are nașul.”. Următoarea țintă este chiar el, iar cel care îl prădează este însuși asistentul pe care l-a luat sub mentorat. O cursă a vorbelor evazive, a mișcărilor confuze și a gândirii în avans. Cine va fi răpus? Cine va fi cu un pas înaintea celuilalt?

„Orice naș își are nașul.”, chiar și cei care par că au învins.

 

Sursa foto: https://badmoviemarathon.wordpress.com/2016/08/08/the-mechanic-1972/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s