O călătorie în Abis

„We all see what we want to see. Coffey looks and he sees Russians. He sees hate and fear. You have to look with better eyes than that.”

O altă sâmbătă seară, un alt film urmărit alături de tatăl meu. De data aceasta călătoria nu s-a mai petrecut pe uscat, ci în adâncurile oceanului.

Filmul „The Abyss”, în regia lui James Cameron este o capodoperă a timpului său. Un film-manifest la adresa întregii omeniri. Un semnal de alarmă și de conștientizare a faptului că tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru sunt rezultate ale acțiunilor săvârșite tot de noi. O reamintire a faptului că suntem neputincioși în fața naturii și că orice acțiune pe care o întreprindem asupra ei, fie că are efect pozitiv sau negativ, va produce o reacțiune asupra noastră, în aceeași manieră.

Filmul prezintă misiunea de investigare asupra unui submarin care a fost doborât într-un mod misterios pe fundul oceanului. Fiind încă în perioada Războiului Rece, vinovatul se suspecta a fi Uniunea Sovietică. Mare mirarea le va fi membrilor echipajului când vor descoperi o altă forță, de necontrolat, în abisurile marine.

Atât de ușor ne este nouă, oamenilor, să ne îngrădim imaginația. Credem doar ceea ce vrem noi să credem și ne proptim gândirea în ramurile raționale ale unei singure științe pe care vrem noi să o urmăm. Ne înfrânăm puterea de a accepta și alte soluții ale întrebărilor existențiale.

Suntem atrași de necunoscut și vrem să-l explorăm, însă nu credem până nu avem dovada palpabilă în față. „Crede și nu cerceta.” și totuși ne proiectăm idealuri divine pe care le urmăm fără urmă de îndoială și ne ridicăm ziduri în fața unor entități extraterestre.

„Era o mașinărie… dar era vie.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s